6 hyvää vinkkiä henkilökohtaiseen talouteen
Collectia on moderni perintäyhtiö, joka käyttää johtavia tekniikoita, lakimiehiä ja kokeneita velkaneuvojia auttamaan yrityksiä kotiuttamaan maksamattomat laskut.
Collectialla on Tanskan taitavimmat velkaneuvojat, jotka auttavat tanskalaisia yksityishenkilöitä ja yrityksiä selviytymään taloudellisesta tilanteestaan päivittäin.
Meillä Collectialla, perintäyhtiönä, on suuri sosiaalinen vastuu tuoda tietomme ja teknologiamme saataville, mikä voi auttaa mahdollisimman monia taloudellisissa haasteissaan – tanskalaisten yritysten ja yksityishenkilöiden hyödyksi.
Perustuen yli 150 vuoden kokemukseemme ammattimaisena perintäyhtiönä, annamme tässä 6 parasta vinkkiämme, miten sinä voit yksityishenkilönä saada paremman henkilökohtaisen talouden. 6 vinkkiä, joista on epäilemättä hyötyä taloudellesi.
1. Hanki yleiskatsaus
Hyvän talouden avain on yleiskuva siitä. Riippumatta siitä, miltä taloudellinen tilanteesi näyttää, sinulla on oltava yleiskuva tuloistasi ja menoistasi, muuten et tiedä, mistä navigoit.
Valitettavasti monilla ihmisillä on puute tai ei ollenkaan yleiskuvaa taloudestaan - ja usein juuri menopuolella heillä ei ole täydellistä yleiskuvaa.
Suosittelemme, että luot yleiskuvan kuukausittaisesta taloudestasi. Aloita hyvin yksinkertaisella Excel-taulukolla tai paperilla – johon kirjoitat tulot vähennettynä kulut. Saattaa kuulostaa yksinkertaiselta, mutta aloita näin.
Verkkopankkisi voi usein antaa hyvän käsityksen kuluistasi, jos käytät maksukorttia useimpien asioiden maksamiseen.
Jos sinulla on paljon käteismaksuja, kulujen kirjaaminen voi olla haastavaa.
Aloita kirjoittamalla muistiinpanot kaikista kiinteistä kuluista. Huomioi, että saattaa olla kuluja, jotka vähennetään vuosittain, puolivuosittain, neljännesvuosittain tai kuukausittain. Tiedät siten, mikä on käytettävissä oleva summa joka kuukausi.
2. Tee budjetti – ja pidä siitä kiinni
Kun sinulla on yleiskuva tuloistasi ja menoistasi, olet valmis tekemään budjetin.
Suosittelemme, että luot budjetin esimerkiksi Excelissä tai Googlen ilmaisessa taulukkolaskentaohjelmassa Google Sheets. Tämä on ylivoimaisesti joustavin tapa tehdä se. Näin voit jatkuvasti muokata ja lisätä kulujasi. Jos käytät Google Sheetsia, voit käyttää budjettiasi helposti älypuhelimellasi lataamalla Google Sheets sovelluksen.
Budjetti voi antaa yleiskuvan tuloistasi ja kiinteistä kuluistasi (vuokra, puhelin, sähkö, vesi ja lämmitys). Näin tiedät, kuinka paljon rahaa sinulla on ruokaan, vaatteisiin, viihteeseen ja muuhun. Summaa, joka sinulla on käytettävissä sen jälkeen, kun kiinteät kulut on maksettu, kutsutaan usein käytettävissä olevaksi summaksi.
Kun olet tehnyt tämän listan ja tiedät käytettävissä olevan summasi, voit sitten jakaa kuinka paljon sinulla on rahaa esimerkiksi ruokaan, vaatteisiin ja viihteeseen. Varmista, että varaat realistisen summan – ja pidä siitä kiinni, muuten asiat voivat mennä nopeasti pieleen.
Ilmainen budjettimalli – malli henkilökohtaiselle budjetille
3. Leikkaa tarpeettomat kulut
Kuten edellä mainittiin, käytettävissä oleva summa on tulot josta vähennetty kiinteät kulut. Summa, joka voi tietysti vaihdella suuresti kotitalouksien välillä.
Monilla ihmisillä voi kuitenkin olla suuri vaikutus käytettävissään olevaan määrään. Usein ei tarvitse hankkia lisätuloja, vaan karsia toistuvia menoja.
Monissa tapauksissa huomaat, että sinulla on paljon pienempiä maksuja, jotka jakautuvat kuukaudelle, mikä lopulta muodostaa suuren summan. Jos sinulla on esimerkiksi TV-peruspaketti ja 2-3 suoratoistopalvelua, sen kustannukset voivat näyttää tältä:
Yusee TV-paketti: 299 DKK/kk.
Netflix Premium: 149 DKK/kk.
Viaplay Films & Series: 119 DKK/kk.
TV2 Play Suosikki ilman mainoksia 149 DKK/kk.
Erikseen katsottuna 149 DKK tai 299 DKK kuukaudessa eivät ole erityisen paljon rahaa useimmille ihmisille, joten emme useinkaan ajattele paljon. Mutta yllä oleva esimerkki on 716 Tanskan kruunun kuukausittainen kokonaiskustannus, eli yli 8 592 DKK vuodessa, pelkästään TV- ja suoratoistopalveluista.
Leikkaamalla tarpeettomia kuluja (tilaukset, suoratoistopalvelut ja vastaavat) voit usein säästää useita tuhansia kruunuja joka kuukausi.
Voi myös olla idea käydä läpi vakuutukset ja mahdollisesti Pyydä tarjouksia nähdäksesi, voitko saada halvemman ratkaisun, joka vastaa myös tarpeitasi. Voit myös selvittää ottamalla yhteyttä puhelinoperaattoriisi, kuinka paljon dataa ja puheaikaa todella tarvitset. Ehkä voit alentaa tilaustasi halvempaan, mutta silti kulutuksellesi sopivaan.
4. Ruokakulut ovat kalliit
Ei ole mikään salaisuus, että inflaatio kiihtyy, ja erityisesti energia ja ruoka pitävät inflaatiota edelleen kurissa. Tanskan tilastokeskuksen mukaan tanskalaiset elintarvikkeiden hinnat ovat EU:n kalleimpia. Erityisesti leipä, viljatuotteet ja kala ovat paljon kalliimpia kuin muissa EU-maissa.
Ruoan hinnannousu luo paineita kotitalouksille. Elintarvikeministeriön mukaan keskiverto tanskalainen lapsiperhe kuluttaa n. Ruokapostista 500 DKK lisää kuukaudessa.
Suosittelemme, kuten kaikissa muissakin budjettikohdissa, että laitat budjetissasi syrjään haluamasi kuukausikulutuksen ja noudatat sitä.
Kaikki tutkimukset osoittavat myös, että paljon rahaa voidaan säästää esimerkiksi ostamalla irtotuotteita – ts. muutaman kerran viikossa. Näin vältyt impulssiostoilta etkä osta tavaroita, joita et todella tarvitse.
Toinen neuvo välttääksesi nousevien päivittäistavarahintojen aiheuttaman paineen on noudattaa virallisia ravitsemusohjeita ja vähentää ruokahävikkiä. Tee ateriasuunnitelma ja käytä saatavilla olevia aineksia. Jos sinulla on illallisen jäämiä, syö ne seuraavana päivänä lounaaksi tai illalliseksi tai pakasta.
5. Ota yhteyttä perintäyhtiöihin – jos saatavasi on lähetetty perintään
Jos sinulla on paljon maksamattomia laskuja, velkoja ja lainoja, jotka ovat menneet perintään esimerkiksi perintäyhtiöön tai pankin kanssa – niihin kannattaa ottaa yhteyttä.
Useimmat ihmiset tietävät, että saattaa olla vaikeaa maksaa velkaa juuri nyt. Siksi he ovat usein valmiita tekemään sopimuksia, alentamaan summaa, jäädyttämään korkoja, tekemään maksusuunnitelmaa tai vastaavia.
Siksi suosittelemme, että kun olet saanut yleiskuvan taloudestasi, otat yhteyttä velkojiisi – se on usein paljon halvempaa kuin tekemättä jättäminen. Useimmille vaateille ja maksamattomille lainoille, jotka ovat esimerkiksi perintäyhtiössä, on usein yli 8 % vuotuinen korko eli 8 000 Tanskan kruunua jokaista velkaa olevaa 100 000 Tanskan kruunua kohden. Se tapahtuu toisin sanoen, jos et saa ratkaisusuunnitelmaa etkä tee mitään.
6. Luo budjettitili
Suurimmalla osalla on budjettitili, mutta valitettavasti on myös monia, joilla ei ole – ja se voi olla vaarallista!
Kun sinulla on yleiskuva taloudellisesta tilanteestasi ja olet laatinut budjetin, eli tiedät tarkalleen, millaisia kuukausikuluja sinulla on tärkeisiin kiinteisiin kuluihisi: vuokra, sähkö, vesi, lämmitys jne.
Tämän summan perusteella sinun tulee siirtää kiinteä kuukausittainen summa tilille, jolta kulut vähennetään. Tätä tiliä EI saa käyttää odottamattomiin kuluihin. Tämä varmistaa, että kaikki kiinteät kulut maksetaan kuukausittain. Tällaista tiliä kutsutaan budjettitiliksi.
Jos sinulla ei vielä ole budjettitiliä, keskustele pankkisi kanssa sellaisen perustamisesta. He voivat usein myös auttaa sinua rekisteröimään maksusi PBS/NETS-palvelussa, joten sinun ei tarvitse tehdä sitä itse.